Friday, 15 November 2013

dugaan?

assalamualaikum dan hai

mari dengar satu cerita.. hari ni 16/11/13 cukup sebulan saya nikah..alhamdulillah semua selamat..
n kehidupan ni memang sangat bahagia

part cerita hari nikah nnti je saya cerita sebab full gambar dari photog x dapat lagi..mentang2 la iols x bayar ag..kuikuikui.. sib baik la photog tu bestfriend sendiri..hehe

dalam masa sebulan ni macam-macam saya belajar..
macam-macam saya harungi..
benda pertama saya belajar..bila dah nikah ni kita kena banyak sabar.. pejamkan separuh mata..
alhamdulillah dan insyaAllah saya boleh! :)

bagi yang tak tau..
majlis pernikahan saya berjalan dengan penuh kesederhanaan..
tak tau nk cakap macam mana just ianya berlaku dalam sekelip mata
dan sejujurnya suasana sebagai seorang pengantin baru tu tak begitu saya rasai setakat ini..
hehe
yelaaa...
sebab kononnya nikah gantung..jadi masih duduk asing-asing
walaupun di apartment yang sama..masing-masing tinggal dekat rumah bujang..sorang aras g..sorang aras 2..
pelik tapi benar,,
dan satu-satunya sebab kami duduk asing bukan sebab kami nikah gantung
ianya cuma semata-mata sebab kewangan yang x mengizinkan
penat cari rumah yang mampu milik tapi x jumpa..
akhirnya en. b putuskan untuk tunggu lepas majlis kami selesai..katenye die akan berusaha..
eh..sedih la plak

dan semenjak dan nikah ni la saya makin kerap makan magee dan sardin..
kalau en b dapat gaji dapat la merasa makan ayam  atau ikan..
eh..sedih lagi..
sejak dah nikah ni juga la saya selalu makan tak berteman a.k.a sorang-sorang
biasanya balik dari fakulti akan pergi beli lauk
cek dulu duit dalam dompet..beli la ikut kemampuan..
balik terus masak.. siap2 dan tunggu en b balik..
nanti bungkuskan die makanan..jumpa kat pintu salam-salam pastu babai2...
jadi average masa saya jumpa dia dalam sehari mungkin cuma 2 minit..
hmmm....tacing2..

sejujurnya..masa kami luangkan masa bersama sebelum nikah lagi banyak dari lepas nikah
tapi tu la..pengorbanan kena ada.
memandangkan sekarang saya da x de income.. jadi en b kena kerja kuat..
setiap hari die kerja sampai malam..lepas maghrib baru bertolak balik..biasenye pukul 9 baru sampai rumah
hujung minggu pon sekarang die kerja.. kalau x de kerja kat ofis die akan cari kerja part time
jadi memang kitorang akan jarang sangat keluar same2..
kalau die x kerja biasenye saya akan mengajar tuisyen pula..
macam tu la kehidupan sekarang
sedih tu memang sedih tapi nak tak nak kena terima tu la kehidupan kami
selalu cakap pada hati..
"bertahanla..semua ni sementara sahaja"
once saya dah betul-betul habis belajar saya akan cuba cari kerja elok sikit.. dapat la tolong-tolong en b..kesian sangat kat die
sekarang pon seboleh-bolehnya tak nak minta duit ngan die
yes he is my husband but i just dont want to be a burden to him.
cukuplah dengan hari-hari die tanye saya dah makan ke x? duit belanja ada ke x?
sekarang ni cuma kena biasekan hidup berdikari sebab die pon dah x slalu dekat ngn saya.. terpaksa kerja kan..
terpaksa belajar makan sorang-sorang..pergi mane-mane sorang..
hari-hari tertunggu-tunggu bilalaaa boleh jumpa..
hehe.. macam kesian sangat..
even hidup macam ni still rase sangat bahagia..
sesungguhnya hubungan yang halal itu sangat indah...
semoga dugaan ini akan beransur pergi..aminn...

Saturday, 2 November 2013

Masalah Rumahtangga

salam dan lorrr
ape kejadah tajuk masalah rumah tangga padahal baru 2 minggu nikah
sepatutnye masih sweet-sweet lagiii
kuikuikui
owh.. sememangnye kami masih sweet-sweet
tp biaselah
rumahtangga ni x kan penah lari dari masalah
sekarang ni perasaan bercampur baur macam rojak dah
kejap rase happy
kejap rase tacing
kejap rase sedih
ehhhhhh sangaaaatttttt
seperti yang orang selalu cakap-cakap
dalam tempoh 5 tahun perkahwinan ni memang pasangan tu akan diuji dengan masalah dari segi kewangan
dan yes! memang itu amat dirasekan
sekarang ni boleh dikatakan saya adalah suri rumah tangga sepenuh masa
walaupun kami tiada rumah.. masih juga nak gelarkan diri macam tu sebab kite kan x keje
so secara keseluruhan memang en husby la yang tanggung semua
kesiannn die....
ade la yang saya tolong sikit2
sebab ada buat part time ngajar tusiyen kn
tp apee laa sangat
dulu2 selalu cakap x de perubahan pon hidup sebelum n selepas kahwin sebab dulu2 pon kami selalu sama
tapi dulu lain
saya ada duit biasiswa
dapatla 1.8k sebulan.. campur ngn income mngajar.. dpt la 2.5k..
tp tu semua kenangan
sekarang dapat 6 ratus pon da syukur sangat
kalau dulu hari2 makan chicken chop
sekarang hari2 makan telor goreng je la kot
x pon diet.. (kesat air mata)
sekarang ni konon belajar hidup berjimat cermat
padahal masih lagi ada sopim sikit2
tp siriesly da kurg
makan pon mknan murah2 da
x de lagi chicken chop dan wong solo setiap hari..
haisshhh
pastu khennn
kn encik b yang tanggung semua
kesian die kena tolong bayarkan duit umah sewa kitee
campur dua rumah ada la 3 ratus die kena bayar
3 ratus nampak sikit tapi kalau campur ngan benda2 lain macam makan, basuh baju, dan sebagainya
lagi laa jimat kalau ada rumah sendiri
pastu macam ada la org offer rumah kat encik b
die offer sewa RM 650 yg mne agak murah utk apartment kami neyh.. x yah bayar deposit ponn
just bg duit utilities 200 + duit sewa sebulan
rumah plak ground floor
lengkap bilik semua kipas n grill
tp memandangkan kami tak termampu..terpaksa lepaskan gak
rase rugiii
tp kena redhaa je.. mungkin ada rezeki lain buat kami.. aminnn

Saturday, 26 October 2013

Officially A Wife

Alhamdulillah
selepas hampir 8 tahun bencinta ngan en b
akhirnya i am officially a wife pada umur 23 tahun
memang syukur sangat sebab semuanya dipermudahkan
macam tak percaya n memang langsung tak percaya sebab tetibe dah jadi bini org
macam kite tak buat papepon..
semua papa ngan en bie yang uruskan
kite just uruskan minor thing je
tu pon rase penat
tapi beselaaa... still ada yang tak puas hati.. semua tu lumrah alam
contohnye ta puas hati sebab x sempat kurus, cantik dan putih.. bolehh??
hehe

tanpa saya sedar lepas dah jadi bini orang ni hidup memang lain sangat
acece.. padahal still dop asing ngan en bie
dedulu nk rase dup dap dup dap dop ngn die memang sekali setaun jerkk
sekarang ni memang asyik rase dup dap dup dap je
macam baru bercinta
pastu tetibe cakap pon soft je
dan yang paling penting tiada lagi maki-makian
muahahaha
macam x caye je ngan diri sendiri
tapi ada juga bad side die
sebab sekarang ni memang over sensitive
x balas msg pon rase sedih
x ajak jalan-jalan pon rase sedih
diam dalam kereta pon boleh sedih
motipppp sangaaattttt
pastu khenn.. kan x dop sesame..
tiap2 hari x sabar tunggu en b balik dari fakulti
pastu x sabar nak g ngajar tusyen sebab time tu je pon bleyh jumpa die..
sobs sangat
pastu bile balik malam tu rase tacing sebab terpaksa berpisah
terus terase menyampah dengan diri sendiri sebab gedikk sangat
hadeyyy
bile la nak settle majlissssss.................









Monday, 7 October 2013

post cepat-cepat

8 hari lagi sebelum hari pernikahan..
ape perasaan?
ermm.. sebenarnye undescribed sebab semua berlaku macam cepat sangat.. dalam sekelip mata
masa first tau tarikh lebih kepada tak leyh terima kenyataan..
hmm... pelik kan? padahal sebelum ni gile excited uruskan semua benda
sebenarnye bukan tak boleh terima kenyataan
just terkejut sikit sebab ikut perancangan paling awal hujung bulan 11
tuptup tengah bulan 10?
walaupun persiapan da dibuat awal
tapi still masih banyakkkk ag tak siap..
 oh.. dan mungkin sebab cuma nikah je
majlis nanti...
terus fikir macam-macam
"apelaaa kawan-kawan fikir nanti"
"nak bagitau kawan ke tak" dan  macam-macam lagii la
tapii selepas da lama berlalu
slow2 saya terima
perasaan terkejut dah tak de
uruskan apa yang patut
sedaya upaya buat majlis nikah ni nampak perfect!
dan alhamdulillah..kebanyakan kawan memang faham
dan hubungan saya ngan en bie..
makin lama makin baik
kalau tak asyikkkk gaduuuuuhhhhh je
sekarang ni memang macam penat sikit
sebab semua benda pon buat sendiri
habis semua benda nak DIY
hamekkk kau
merana jari jemari
dan paling stress ialah elok2 muka da ok
terus naik jerawat 5 kat dagu, satu kat pipi, satu kat hidung, dan 3 dekat dahi
pakej lengkap!!!
minta2 la semua boleyh tutup nanti
huhuhuhu
semua persiapan mungkin akan direview lepas nikah nanti
tak sempat!!!!!!!!!!!!
sekian..daaa

Thursday, 3 October 2013

Shocked!

it is been kind of surprise to me and everyone around me
without i realised i will be someone wife in 2 weeks.
currently i am busy doing the preparation and etc
will be update all that junks later..

see ya!

Tuesday, 30 July 2013

Produk review: BB Cream, CC Cream atau foundation??





Sejak dah bau-bau nak nikah ni rajin pulak tiqah concern dengan apa yang tiqah pakai selama ini

kalau tak memang main tangkap muattt jee

bercakap pasal make up base or ape-ape je yang disebut itu..

dengan penuh yakinnya tiqah nak cakap yang tiqah adalah bb cream type person..

antara bb cream, cc cream dan foundation memang tiqah sangat dan amat prefer bb cream

nak tau kenapa? sebabnya dari sudut pandangan dan pengalaman tiqah sendiri ialah bb cream ni more natural dan smooth je kat kulit.. dan seharusnya kulit nampak gebuss gitu

foundation?? haruslah bagus sebab foundation die lebih menutup cela kat muke. tapi tiqah tak suka sebab tekstur die tebal sangat.. rase macam pakai water colour kat muke..pffftttt

cc cream yang mana masih baru pon tiqah dah cube... pon tak suke sangat sebab yang tiqah cube tu agak cair.. x menutup dan buat muke nampak macam pakai bedak tak rata... boleh??? haissshhh..

ohh.. memanglah tiqah mengaku yang tiqah tak berapa nak pandai pakai semua tu.. cume.. antara tiga benda ni bb cream adalah terbaik.. sesuai untuk tiqah yang tak make up tebal n lebih suke untuk nampak natural.. homaiiigaddd... kenyataan apakah ini??

ok.. stakat ni tiqah cuma pernah guna bb cream elianto.. pernah guna dua-dua ni.. ponn bagus.. cuma yang kuning ni die cam berminyak cket untuk tiqah


tapi yang paling tiqah suka ialahhhh yang nii.. yeayyy best okeyhh.. hasilnye memang da umpphhh


seingat tiqah dulu pernah juga pakai yanng silky girl, maybelline ngan garnier.. tapi rase tak best..

pon pernah guna cc cream Rachel K.. last2 berbalik pada yang ni juga.. Rachel K punye cc cream ok.. cume tak sesuai dengan tiqah punye kaler kulit.. dan buat muke tiqah berminyak.. jadi bagi yang tu dekat kakak

foundation.. dulu-dulu guna yang pasar malam je.. tiqah memang bli je produk2 tiruan tu.. sebab tu la muke tiqah sekarang macam ni..kihkih... pastu try juga yang revlon punye.. ok.. cume tak suke sebab nampak teball sangat.. yang tu bagi kat mak je..

last2 tetap berbalik pada elianto.. kalau ikutkan review memang lagi banyak bb cream yang nampak best.. cuma tak berani nak guna sebab dah tak sanggup membazir duit dan asyik sedekah barang-barang tu dekat orang.. nangiss wooo.. jadi baiklah kite tetapkan pendirian dengan satu produk je.. kihkih






Saturday, 22 June 2013

Pegawai Tadbir Diplomatik

Salam
Hari ni nak cerita pasal "Pegawai Tadbir Diplomatik"
Ada sape-sape tak tau pasal jawatan ni?
In case tak tau ni adalah jawatan pentadbiran yang ditawarkan kepada semua pelajar lepasan ijazah dalam semua bidang
So sebenarnye few months ago.. saya da amek test untuk jawatan ni
Masa tu sebenarnye memang tengah sangat bizi nak siapkan tesis
dan kebetulan masa tahu tentang dapat test ni ada masa lagi berapa hari je
memang tak sempat nak study and tengah dalam 50/50 nak pegi ke tak disebabkan kebizian yang memang tidak dapat disangkal lagi.. hmm
time tu memang tengah dalam dilema
so saya kol encik b.. bersungguh-sungguh die suruh saya pegi dan cuba nasib
kol kakak sulung tanya pendapat pon macam tu.. katanya rezeki kita tak tau kat mana..
so.. saya perlu ambil setiap peluang yang ada
last-last saya tanya pendapat prof (sambil-sambil nak minta cuti sebenarnye)
kebetulan prof bagi green light n suruh saya pergi juga ambil test tu
so minggu tu saya balik kg..
masa sampai tu tinggal esoknye je nak test
dengan langsung tak study..
sebab terlalu penat (kononnye)
lepas sampai pagi tu saya terus tidur seharian je dekat rumah
malam tu baru terhegeh-hegeh nak baca sikit-sikit
tu pon ambil nota kakak punye masa die pegi test ptd dua tahun lepas kottt.
keseluruhan saya baca tentang 1 Malaysia dan pilihanraya je semata-mata..
tu pon bace tak habis sebab ngantuk sangat
jadi tidur lagi..perghh.. asyik tido je iols
pagi tu bangun baru terhegeh-hegeh nak bersiap n sambung study sikit2
kebetulan pagi tu memang nak hantar nenek gi klinik
jadi terpaksa tunggu nenek bersiap dulu
masa bertolak memang dah lambat n hasilnya saya masuk lambat 20 minit
boleh bayangkan tak??
nasib baik soalan a, b, c.. jadi kita jawab je la
test hari tu ada 3 peringkat iaitu tentang pengetahuan am, matematik dan esei
alhamdulillah saya jawab je setakat yang boleh
and walaupun rase ada jawab ngarut-ngarut tapi mungkin sebab rezeki..
saya lepas test tu..
dan kebetulan juga.. tahun ni sistem PAC dah tak de.. terus ke interview je
2 Julai ni saya interview untuk jawatan ni
doakan saya ye..
ada rezeki ada lah.. saya tawakkal je

Life updated

there are tons of things that i wanna share on this blog recently
about my life, my weds preparation, my diy things, my pimples, scars and fats..
feeling excited.. weehuu
before that layan gambar dulu yeah!!











my life updated.. thank you!

Wednesday, 15 May 2013

Jom D.I.Y (#1)

DIY oh DIY...

rasa macam best je kalau boleyh DIY macam-macam utk wedding nanti
memandangkan masa adalah sangat panjang lagi jadi ada terfikir untuk DIY beberapa benda

antaranya ialah

1. Paper bag

Setakat ni dah ada siap dua tiga.. on progress lagi

2. Thank you tag

Design utk kedua belah pihak dah siap. cuma tunggu cari kertas yang murah-murah je untuk siapkan... tee hee

3. Guest book

Sekarang ni dah banyak sangat design siap sampai rasa nak jual sikit guest book ni untuk orang-orang sekalian.. hehe.. ada sape-sape nak tempah tak???

4. centrepiece

sekarang ni tengah kumpul idea n bahan-bahan untuk buat.. maybe guna barang-barang terpakai je.. wuuhuuu

5. Doorgift

dah ada idea yang unik sikit kot untuk bungkus door gift tu... yang ni paling awal 3 bulan sebelum baru nak start

6. Bubble talk

Dulu dah pernah buat untuk majlis abang.. tapi x de la cun sangat.. Sekarang dah ada design baru n dah pandai sikit nak buat bagi cantikk.. hooo yeahhh.. maaf abang.. majlis mu jadi bahan eksperimen ku

7. Guest book table

yang ni pon dah kumpul barang sikit-sikit untuk hias.. just wait n see


Friday, 10 May 2013

Kahwin guna duit ciputt


here i am again with the b2b story

sebenarnya malas nak tulis
tapi jadi nak tulis juga sebab malas nak tulis tesis (boleh??)
lagipon ni ibarat note book about my wedding giteww

kalau cakap pasal nak kawen
benda pertama yang terlintas adalah tentang "duit"
phewww...
lemah semangat

me as a woman
selalu sangat dengar kengkawan dop cite pasal "the bajet kawen" itteww
ada yang bajet nyer sampai boleyh beli satu kete
**pengsan**

so.. mari kita bercerita tentang apa yang perlu and tak perlu untuk kahwin dalam bajet yang rendah..
tapi happening
macam mana nak majlis best tapi tak pinjam duit ngan bank??

da bery-bery first thing is haruslah kena ada simpanan
kalau tak de simpanan sila menyimpan dari sekarang
bagi masa untuk diri sendiri dalam 8 bulan ke atas untuk menyimpan
for me saya just guna duit elaun yang dapat bulan-bulan untuk menyimpan
Duit bulanan elaun saya ialah RM1800. Dari jumlah ni saya ambil RM 1000 bagi abang pegang
Sebab saya tak percaya pada diri sendiri
Kalau ada je mesti nak guna
So yang seribu ni saya bukan simpan untuk beli barang-barang kahwin
Duit ni just diguna untuk bayaran catering, khemah dan mak andam
Untuk barang-barang tu semua kita guna duit selebihnya je
Tiap-tiap bulan beli sikit-sikit
Panda-pandailah ko berjimat..tee hee

Then macam yang dah cakap sebelum ni
Setiap bulan beli sekurang-kurangnya satu benda
Saya memang dah start benda ni lama dah.
Jadi dah banyak juga benda yang di beli
Tinggal barang kelengkapan kahwin je
Biar orang cakap kita gila
Biar dalam hati orang dok perli kemaruk nak kahwin ke apa
Janji masa depan kita selesa.. lalalala

Survey!!!
Survey adalah sangat penting supaya korang boleh tau range harga dia berapa
Dan dengan ni lah korang boleh dapat barang dengan harga yang murah ya amat
bawa satu buku catatan ke mana-mana
Kalau ada yang murah n berkenan terus catat
Nanti boleh compare-compare
Ada duit boleh terus beli

n yang paling last ialah buat majlis biar berpada-pada
Jangan jadi macam nak semua benda
Biar majlis simple asalkan best.. woohaaa...

Saya nak kahwin: Door Gift

Selamat datang ke episod saya nak kahwin!
hari ini marilah kita bersama-sama cakap pasal door gift
so, bila cakap pasal door gift, apa yang nak bagi?
benda biasa atau typical untuk orang bagi ialah sapu tangan, lilin, bekas2 semua tu kan?
pastu yang terbaru adalah jar kan?
Untuk pengetahuan semua, door gift adalah antara bajet besar dalam satu majlis
memang nak ke tak nak.. bajet besar tetap akan dibelanjakan
jadi marilah sama-sama kita fikir samting supaya apa yang kita beli itu tidak membazir
kata pon gift.. biarla samting yang orang boleh gunakan?
so.. first kita fikir.. benda apa yang perlu ada untuk door gift

1st: Paper bag
2nd: Gula-gula?
3rd: makanan lain?
4th: the gift?

so.. bila nak pilih antara empat ni. silalah pikir sesuatu yang perlu je ok!
paper bag banyak je yang murah-murah.. siries
sekarang ni semua orang kreatif.. jadi boleh guna paper bag yang kaler coklat tu je
n then hias sesuka hati.. memang sangat murah kalau pandai bajet n bagi nampak cantik
boleh dicari di kedai-kedai kek
first memang fikir nak buat macam tu je
tapi tetibe rasa tak sempat sangat nak DIY semua
lagipon masa kahwin abang hari tu dah wat
tak mo same lagi
jadi.. silalah guna yang biasa je
haritu dop godek2.. tetibe rasa teruja sangat dengan paper bag ni
siries chumell... simple je k!
ok la kot.. dari x de.. muahahahahaha

bab gift pula biarlah samting yang relevan
untuk saya.. setakat ni memang banyak sangat benda yang difikir
masalahnye adalah sesuai ke dengan bajet??
masa abang nak kahwin dulu ada gak survey2 untuk gift tu
n yang mengejutkan ialah masa round2 kat nilai tu
benda paling murah yang dijumpai ialah "tisu" dengan harga 60sen
like what??
cuma tisu dalam kotak kecik n ada terima kasih untuk harga 60 sen.
macam tak berbaloiii sangat

first macam nak beli yasin je
tapi kan takut bila budak2 pegang pastu dia letak merata-rata
hmm.. jadi terasa nak beli buku doa
bajet min macam rm1/pc. jadi KIV dlu

pastu ada terbaca pasal burn ayat quran dalam CD n bagi CD je
sangat interesting ok! tapi.. hmm..  mahal sangat ongkosnyee
KIV lagi

jadi mari kita lihat tasbih plak
tasbih yang 33 biji memang banyak yang chumel2
tapi harga alamakai.. nak pengsan

jadi sekarang tengah nak survey brooch plak
ataupun pengetip kuku
sebenarnya brooch, pengetip kuku n tasbih boleyh je dapat harga murah
memandangkan saya ada kawan kepada kawan dekat jogja
jadi boleh je minta die belikan
da ciap bungkus
ada nama ag
murahnye memang rasa macam nak melompat-lompat.. dalam 0.30/pc gituu
cuma... paling cepat dapat raya nanti
n terpaksa menyusahkan ramai orang
serba salah ok
nak beli 500 pc bukan sikit... bukan ringan...
pernah rasa masa bawa abang punya dari jogja ke bandung ke malaysia dulu
demsss sangat berat okeyh!!!
jadi.. marilah kita survey kat cni je dulu..sob2


Nikah Attire Part 2

Baju nikah saya dah hantar jahit 9 Mac aritu..
Sepatutnya siap hujung bulan 4
Tapi malangnya bila kol katanya tak siap lagi
mungkin tak sentuh lagi kainnya
ceayyyyyyyyhhhhhhsssssssss
tak de la nak rasa ralat ke ape sebab kan 7 bulan lagi
tak de la nak cepat ke ape
cuma..
kalau dah tau tak leyh buat jangan berjanji
sebab saya pon memang tak expect baju tu siap dalam masa 2 bulan
yela.. dengan manik saya request semua kan... tak kan la 2 bulan da siap
saya cuma berharap yang terbaik untuk baju saya
walaupun design dia dah tak menurut kehendak saya
sobssobs
masih mengharap baju tu jadi cantik nanti
so take ur time
just don't take mine
kan tak pasal-pasal dekat nak nikah pon tak siap lagi
naya kat saya okeyh
saya sengaja hantar awal supaya tak berserabut n supaya apa-apa tak puas hati boleh terus diperbetul
baju tu sengaja hantar awal sebab baju tu saya perlukan untuk di match dengan veil nanti
juga diperlukan untuk dimatch dengan kasut
harap-harap semuanya jadi seperti yang dirancang

baju encik b??untunglaaa
hujung bulan 3 hantar
minggu lepas da siap
hasilnya just awesome!!!!
sukaaa sangat
sulam dia cantikkk sangat
jahitan dia.. kemas sangat
dzull de classique just awesome!!!!!
i loikeeeeeee
sikit-sikit baju tu boleyla tunjuk
tapi penuh??? no no no
sikit-sikit nanti pon tunggu sekali ngan baju saya je.. kihkihkih

oh ye..
 baju encik b saya hantar dekat kajang je (dzull de classique)
baju saya hantar kat KL
padahal banyak je butik pengantin dekat kajang ni
belagak sangat haihhhh
padan muke gue.....



Friday, 26 April 2013

Kedai mana korang kena terjah kalau gi Nilai???

Saya ni memang selalu sangat pergi Nilai sebab Nilai ngn Bangi adalah sangat dekat
So kadang-kadang kalau boring pon pergi Nilai
macam x de motip

Masa abang nak kahwin dulu dia selalu ajak teman dia gi Nilai survey-survey barang
Boleh dikatakan semua kedai kahwin kat Nilai tu saya masuk
survey-survey
tapi time tu x de la survey bersungguh sangat
just tengok-tengok sambil dapatkan idea untuk majlis sendiri
ada juga bagi idea untuk majlis abang

Pada pendapat saya kedai kahwin paling best dekat Nilai ialah Kedai ZC..
Kedai ZC ni kalau tak silap ada dua cawangan
satu kat depan sekali.. satu lajur dengan KK Shop
Satu lagi dekat belakang.. satu lajur dengan Astana Idaman
yang tu yang saya prasan la
Apa yang best dengan kedai ZC ialah semua barang dia sangat cantik dan up to date
Masuk-masuk je terus konpius nak pilih yang mana
abang dulu pun banyak beli dekat kedai ni sebab barang kat kedai dia banyak juga yang tak de kat kedai lain
Harga dia plak adalah average.. tak de la mahal.. n tak de la murah
aritu encik b ada pesan paper bag 600 pcs.. 29sen je/ pcs
cantik juga
Bunga telor die plak..mak ai.. cantikkkk sangat
harga range dalam 60sen/pcs hingga 4.++/pcs gitu
tapi kalau nak yang cantik..pandai cari yang singgit lebih pon dah kira ok
Tapi saya maybe beli yang 60sen tu je kot.. muahahahahahahaha

Wakaupun saya suka dengan ZC ni tak de la sampai semua barang saya beli kat cni
sebab saya ada juga survey kedai-kedai lain yang mana barang yang saya nak adalah lebih murah
macam astana idaman, tq shop taupun kedai depan tq shop
so.. kena pandai-pandai la
kalau dah malas nak survey.. better pergi je zc tu
comfirm puas ati

Bridezilla!!!

homaigad..homaigad..homaigad...

saya rasa sekarang saya sedang mengalami sindrom bridezilla
terasa gilosss sangat
macam-macam pikir
and yang paling teruk.. saya rasa macam nak beli semua benda sekarang
walau hakikatnya nak kahwin lambat ag
gilos..giloss..giloss

untuk pengetahuan sape-sape yang baca
saya rancang pasal kahwin ni memang da lama sangat
n dalam tempoh yang lama tu da banyak perancangan berubah mengikut keadaan
keadaan duit dan sebagainya
alhamdulillah idea banyak dalam kepala n still on bajet

kadang-kadang terasa bagus juga sebab saya share pasal idea saya dengan kawan-kawan
n ramai sangat yang prihatin n bagi idea
walaupun kadang-kadang idea tu tak kena dengan bajet saya
dun worry.. idea mu tetap ku simpan dalam hati
n akan cuba ku sesuaikan mengikut perkiraan bajet
thanx my dear friends



Saturday, 20 April 2013

Door Gift Part 2


Ingat tak hari tu ada cerita pasal door gift??
So.. sekarang ni saya dah buat keputusan muktamad macam mana nak wat door gift tu

phewwww.. tarik nafas jap
sebenarnye sangat susah nak buat keputusan pasal apa nak buat masa kahwin even benda yang kecikkkk macam ni
banyak sangat idea dalam kepala tapi memandangkan bajet adalah ciput jadi harus sedar diri
So apa yang saya akan letak dalam door gift tu ialah gula-gula, baulu/apollo (tengok keadaan dekat nak kahwin nanti) dan yaasin.. very da simple n sikit yang amat.. memandangkan ada yaasin jadi door gift ni tak kan bagi kat budak-budak.. untuk budak-budak tengah pikir idea lain. maybe bagi lollipop atau jengjengjeng... tunggu je laaaa nanti..kekeke
and oh ye.. untuk rombongan encik b akan tambah bunga telor
ada juga berkira untuk bagi sorang satu bunga telor tapi telor tu diorang makan ke?
or bunga tu diorang simpan ke?
bunga tu mahal tahu??
sebab memang dah tahu mami ngan kakak mesti suruh juga buat bunga telur untuk dicucuk pada pulut dan bagi kat rombongan.. jadi beli je la
walaupun seboleh-bolehnya tak nak bezakan antara rombongan dan tetamu lain
double standard?? tak bagusss.....
Keseluruhannya idea ini ialah supaya barang dalam door gift tu diguna sebaik mungkin dan alhamdulillah dapat yang murah-murah gituu

1. Paper bag

oohhh.. tak de la "paper" sangat pon  sebab kita pilih beg organza sebagai paper bag. survey punya survey harganya tak de la murah ponn.. minimum harga boleh dapat untuk saiz yang dikehendaki ialah RM0.49/pcs.. ni harga kat nilai.. tapi sama juga sebab paper bag paling murah boleh dapat pon RM0.29/pcs  dekat Nilai and RM0.25/pcs dekat semua house.. hameekkkkk kau.. gua bagi semua details. and kalau korang nak guna brown paper bag pon boleh. dekat sarikat perniagaan wakim kg baru ada brown paper bag yang ada pemegang.. paling murah boleh dapat RM0.60/pcs.. kalau yang kurang kukuh tu murah je dalam range harga 11 ke 16 sen per paket.. very da jimat.. tapi yang ni korang kena touch up la cket pakai doily paper and riben mengikut kekreatifan masing-masing and kena berjaga-jaga jangan bagi masuk benda berat-berat. kalau doily paper tu boleh la dapat RM2.50/200pcs (yang ni kaler putih) dekay yummy bakery bangi or kat syarikat perniagaan wakim harga dia RM6/250pcs. Kalau riben lak boleh dapat RM50++/500pcs rasenye.. yang ni da dapat yang cantik sangat dekat  Nilai.

So.. pandai-pandailah korang pilih. For me saya just nak guna beg organza sebab nanti mungkin boleh diguna lagi lain hari and beg organza pink adalah sangat kiut.. 

2. Surah Yaasin

Surah yaasin ni memang la semua tahu very da mahalll.. tapi memang saya amat tak sangka bila dapat jumpa yang murah plus dapat design sendiri lagi.. mak cik memang sukeeee sangat. surah yaasin ni kecik je iaitu saiz 3"x4" n kualiti kertasnye pon tak pasti la cane. tapi ok la kan sebab yang penting isi kat dalam tu macam mana. Harga die saya dapat RM0.29/pcs sebab saya tempah 1500 pcs termasuk untuk majlis rumah encik b. lagipun saya guna design sendiri jadi dapat la harga murah siket. bagi yang nak tau details boleh pergi ke http://www.kadborong.com/.. siriesly.. semua barang die murah.. dari kad kahwin sampaila yaasin ni. memang berbaloi-baloi.. tapi kalau untuk surah yaasin ni better korang design sendiri je sebab kalau dia design harga/pcs da tambah 5 sen. Memang nampak jumlah tu kecik tapi kalau da kali dengan berapa pcs korang tempah da cas berapa puluh hengett tuhh.. or korang boleh suruh saya je design(kakaka...jokingjoking)

ni design yaasin yang saya buat.. ada lagi satu design tapi yang ni ummi suka.. 


3. Tasbih

selain daripada yaasin saya memang sangat mengidam untuk bagi tetamu sekalian tasbih.. yaasin + tasbih pastu letak dalam kotak or beg organza.. perghhh... ekslusif wa cakap beb. tapi memandangkan bajet ciput jadi idea tasbih tu kita batalkan saja. Setakat yang saya jumpa tasbih ni adalah mahal ya amat.. boleh cecah RM2 ke atas untuk satu pcs. Mungkin sebab kualiti atau sebab dia handmade jadi benda tu mahal. ada juga terniat nak diy sendiri.. tapi tak de masa plus barang die pon mahal juga. so diam-diam je kau kat situ. tapi tetap saya nak berkongsi bagi sesape yang nak buat juga door gift tasbih n cari yang murah... saya ada jumpa satu.. n tasbih tu sangat cantik. Harga dia Tasbih ekonomi (pearl shj ) >100pcs RM 1.30, >1,000pcs RM 1.00. Tasbih (pearl + kristal ) >100pcs RM 1.70, >1,000pcs RM 1.50. Korang boleh cek http://www.facebook.com/zafafigallery.. orangnye pon nice tapi gua je tak sempat berurusan dengan die just sempat tanye harga.. tapi bajet tak de.. gitu.. 



untuk gula-gula ngan apollo malas nak cite sebab akan letak macam tu je dalam beg tu.. gula-gula je maybe akan letak dalam beg organza atau kotak..
harga keseluruhan 
RM0.49*600 = RM294
RM0.29*700 =RM203+ pos RM20 (dah bahagi 2 ngan encik b)
Lain-lain ( Gula-gula + apollo + hiasan tambahan) = RM300
Total = dalam lingkungan RM800.. 
1 tetamu = lebih kurang RM1.50 la.. cincai-cincai untuk masa depan nye harga. 
sekarang baru beli beg organza ngan yaasin
saya cuba pastikan benda ni tak sampai rege 1000 kalau campur lain-lain.. aminn




Bajet Kahwin

Sebenarnye sangat excited nak cite pasal kahwin
Sampai tak tau nak cite macam mane
So.. macam mana persiapan??
Ceeeiiii.. cakap macam lagi sebulan je ko nak kahwin.. padahal ada lagi 7 bulan gituuu
Sekarang ni sebenarnye tengah kumpul idea and buat keputusan muktamad
Setakat ni yang dah muktamad ialah baju nikah dan door gift
masih mencari-cari mak andam kat Kelantan yang bagi harga berpatutan tapi boleh dapat make up cantik, baju cun n pelamin cantik
(ceyyyyy demand.. padahal bajet ciput)
so?? ada knal mana-mana mak andam kat kelantan yang tiptop tapi murah?? kekekeke

Sebenarnye masih pikir lagi pasal mak andam ni
masih berkira-kira bajet yang ada
biasalah kalau dah namanya student
mana nak dapat duit banyak-banyak buat majlis mewah kan?
lebih-lebih lagi memang tak nak menyusahkan family
kesian family iolss.. adik beradik ramai lagi tak kahwin
tak kan tetibe support saya je... gituuuu
So.. mengikut perkiraan sekarang ni bajet untuk mak andam still x ada sebab banyak habis dekat makan-makan
so.. x kisahlah kan. kalau tak de pelamin pon x pe.. sebab tu adalah kehendak bukan keperluan
kalau tak de pelamin maybe akan buat majlis untuk akad nikah je
kira macam pagi akad n majlis aritu terus
lagi pon baju lagi berapa minggu je siap
tak de la nak kena sewa lagi
harap-harap family setuju... aminnn

anggaran majlis ni tak habis sampai 10k pon
tu pon separuh da makan-makan
bajet seribu untuk door gift ( max 700 tetamu)
bajet seribu untuk attire hari tu.. sekarang baru guna separuh.. so still ada untuk make up, kasut n veil
untuk hantaran (barang keperluan encik b) mungkin seribu termasuk hiasan hantaran
yang lain-lain adalah untuk keperluan majlis
see.. bajet saya memang sangat ciput
kalau ada terlebih duit mungkin baru amek pelamin n persalinan
lau tak cukup kita redha je
kekeke
tapi majlis umah encik b maybe besar
sebab ummi sangat bersemangat uruskan semua hal
untunglaaa
bagi saya, saya tak kisah sangat majlis simple
sebab perjalanan hidup lepas tu yang penting
buat ape habis ribu riban sebab nanti duit tu banyak ag boleh guna untuk benda lain
ye la... ko bukan kaya pon untuk habiskan ribu-riban untuk something yang cuma errr 5 jam??
ceiiii.. maafkan je la... ayat orang x cukup duit memang macam ni... lalalalala

So.. marilah kita sama-sama tengok macam mana gayanye nak buat majlis bajet ciput tapi sangat fine!!
itu azam saya.. (tetibe jadi mahal tak tau la tuuu...kekekeke)


Wednesday, 17 April 2013

Cabaran

Sejak-sejak tulis tesis ni rasa macam banyak sangat dugaan
Tulis tesis kali ni adalah sangat mencabar
da berape kali hantar asyik kena reject
redhaaa je la
kadang-kadang sampai rasa kalau tak sempat grad bulan 10 ni pon aku redhaa je
sejak dua tiga hari ni dop analisis data balik
pastu ubah tu ubah ni
rasa macam tak de masa rehat da
bila masa balik
dop atas kete je rasa sakit belakang ya amat
berapa jam dop depan komputer je
malam pulak ngajar tuisyen
dua hari lepas aku cancel kan je tuisyen sebab tak larat sangat-sangat
tapi semalam terpaksa buat juga sebab da tak tau nak ganti hari ape

cabaran juga bila terpaksa siapkan tesis and dalam masa yang sama sibuk urus pasal kahwin
pfffft............... kadang-kadang rasa macam nak menyerah
tapi kena gagahkan juga
mana nak siapkan tesis
mana nak uruskan hal kahwin
mana keje part time
mana nak kumpul duit
huuuuuuu

Pasal urusan kahwin macam aku je yang pum pang pum pang
family aku rilekk je
macam masih tak dapat terima kenyataan yang aku da nak kawen
besela
aku kan muda ag
baru 23 tahun
kat atas aku masih ada 2 orang kakak and sorang abang
jadi kalau aku cakap pasal kahwin semua macam endah tak endah je
sobbsss... sedih gua
jadi disebabkan ini
terpaksa juga uruskan sorang-sorang
balik umah dekat-dekat nak kawen nanti biarla semua dah settle
pasal kenduri tinggal hulur duit je
kalau boleyh malas nak susahkan family
perlu buktikan aku boleh berdikari

Sekarang da nak masuk bulan lima
means cuma tinggal lebih kurang 7 bulan je ag
macam lama tapi tak lama juga..
tapi alhamdulillah
da banyak benda juga yang da siap
kalau boleh nak siapkan semua cepat-cepat

semoga cabaran ni semua selamat aku tempuhi
aminnnn



Respect

hari ni nak cerita pasal insiden pagi tadi
rasa macam respect sangat dekat sorang abang ni
dia tu jiran je dengan gua
tapi memang tak pernah nampak la sebab jiran kat KL ni uollsss
paham-paham je la
so pagi tadi masa da keluar rumah
gua terdengar ada suara sorang laki dop bebel2
tak paham sangat apa yang dibebelkan sebab sayup-sayup je
so sebagai seorang perempuan ayu gituu
gua buat tak tau je la
bila sampai depan rumah die baru betul-betul gua dengar
rupanya dia tgh berselawat
alhamdulillah
pastu kitorang naik lift sama-sama
ponn dia masih berselawat
tak de la dia nak berenti ke apa
sebab biasanye kan orang mesti berenti cakap2 kalau ada orang lain
kununnye malu
tapi dia bagus
sebab dia tau dia buat benda bagus
so kenapa nak berenti kan??
dapat pahala tuu
first respect

pastu bila keluar lift
gua tengok hujan da start rintik2
dalam hati
alamak ai
da la tak de payung
kereta pulak parking nun jauh di luar apartment
so gua lajukan perjalanan gua
tak prasan plak abang tadi masih ada kat belakang
hujan masih rintik2
bila sampai kat kete gua terus masuk kete
kan hujannn.. haruslah cepat2
nanti demam tak kuasa nak tanggung
hidupkan air cond.. hidupkan radio
rest dulu kejap
kasi engine panas
gua expect abang tadi da masuk kete dia
tapi bila gua da start gerak gua tengok dia jalan kaki je rupanya
dalam hujan lak tu
mungkin dia nak ke ktm
perjalanan dari umah gua ke ktm ada la hampir 2km gituu
gua jadi tak sampai hati nak biarkan dia jalan
dalam malu-malu gua buka cermin and tanya
(opkos la malu sebab laki khenn)

gua: abang... nak tumpang
abang: eh tak pe la dik (dalam takut-takut) 
gua: tak pe la bang.. hujan ni
abang: tak pe la dik.. abang tak nak naik berdua ngan adik.. berdua tak elok dik.
gua: ooo... ok.. ( sambil senyum dan berlalu pergi)

lepas gua pergi gua asyik teringat je
bukan la maksud gua jatuh hati ke apa..
tak de
gua da ada tunang ok
maksudnya gua respect sangat ngan abang ni
dalam keadaan dia terpaksa berjalan 2km.. hujan rintik2 yang tak tau tetibe akan lebat ke
dia masih tolak ajakan gua
gua pon tak paham kenapa gua berani ajak dia
sebab biasa kalau laki memang tak le uollls
takutt ok
tapi sebab insiden sebelum masuk kete
dengan tengok air muka dia
tak de la gua rasa takut
sungguh uolllss
pon bukan gua nak tumpangkan dia sebab nak goda ke apa

gile kau??
memang gua selalu tumpangkan orang

tapi besenya gua tumpangkan budak pompuan la
jangan nak tuduh gua bukan-bukan ok!
gua pon tak tau kenapa gua tergerak hati nak tumpangkan and tegur dia.. demsss


moral of the story: abang macam tu masih wujud. untung bini dia.. dia memang amalkan ciri-ciri keislaman yang sangat kuat. gua respect n berbangga ngan die. semoga masih ramai lelaki kat luar sana macam tu. aminnnn.....


Wednesday, 20 March 2013

Ketagih

Kamu tahu..
saya rasa kat dunia ni semua orang ada ketagihan masing-masing
and i have mine too
sebenarnye aku rase aku ada banyak sangat ketagihan
yang kalau aku tahan or nak berenti rase ketar2 gituu

1. Ketagih magee

magee juga boleh membawa kepada satu ketagihan tahu?
masa sekolah dulu aku asyik makan magee sebab aku belagak tak nak makan kat dewan makan
sebenarnye magee ni makan sejak kecik ag
letak dalam cawan pastu letak air panas,,hirup..perghhhhh
aku punya stok magee kat skolah memang tak kan penah putus
adaaa je
n then aku mula berenti makan sebab aku mula rasa sakit-sakit pinggang
pastu asyik pedih ulu hati ngn sakit belakang
eh.. ada kena mengena ke?
bagi aku yang tak blajar pasal benda macam ni rasa macam ada kena mengena je
sebab magee da jadi makanan ruji
dengan kandungan MSG nyer.. haruslah bagi effect
jadi aku berenti makan magee lama juga
sampai la aku masuk matrik
lebih kurang enam bulan juga
kat matrik kan macam dalam penjara
hanya ada satu kafe n satu dewan makan
pilihla ko nk makan yang mana
pastu nak tak nak kalau dah boring
orang akan makan magee juga
ataupun mungkin sebab malas turun pegi makan jadi makan magee adalah pilihan terbaik
hari-hari aku tengok orang makan magee
mana boleyh tahan beb
lalu aku tinggalkan segala pantang larang dan makan balik..hoyeeaah
sampai sekarang aku asyik makan
tapi sekarang makin teruk sebab aku macam da tak suka makan rebus
makan ratah ag best
kadang-kadang hari-hari makan
bila da start sakit pinggang balik aku buat tak tau je
tapi bila lama-lama rasa insaf sikit n terus buat keputusan nak berhenti
atas desakan encik b juga
die asyik bising je suruh berenti makan magee
sekarang da dekat sebulan berenti.. tapi balik kg minggu lepas aku makan balik.. muahahahahahaha

2. Nescafe

nescafe pon aku penah ketagih
dedulu masa matrik aku belagak rajin
aku tak de la stay up sebab kalau stay up boleh buat sel otak putus
katanye teacher aku
tapi aku slalu tido pukul 11 malam bangun pukul 5 pagi
hidup kat matrik hanyalah study
kalau tak pegi kelas.. balik aku study..aucchhh
rasa bangga dengan diri sendiri
tak tau macam mana aku survive gituu
jadi walaupun tak stay up.. buat macam tu jadikan otak aku letih n bangun kol 5 pagi okey!!
haruslah aku ngantuk
so untuk ngelakkan dari ngantuk dalam kelas aku pon minumlah nescafe
bangun pagi sebelum gi kelas buat nescafe
see??
kalau tak buat je aku memang akan ngantuk
mesti tertido
penah sekali kunun-kunun nak berenti minum nescafe sebab tak nak badan aku bergantung kat nescafe da
pegi kelas tanpa minum nescafe
tapi jadi ngantuk gilerr.. jalan pon rasa nak tertido
masa cikgu ngajar aku goyang-goyangkan badan.. tengah goyang-goyang tu kepala terus jatuh atas meja
aku tertido tahu!!!
tengah goyang pon boleyh tido
abeyh je masa untuk kelas tu terus heret kawan pegi koperasi..beli nescafe
redhaaaa je la
aku teruskan je kegiatan minum nescafe tu sampai la aku abess matrik
baru aku berhenti
pastu da tak ketagih da..alhamdulillah

3. Sopim

Sekarang ni ketagih dengan sopim pula
eh siries aku tak suka dengan kedai online
die buat aku rasa nak sopim sambil buat keje
setan asyik hasut aku beli macam-macam
kalau tak sopim aku tak sedap duduk
ada je benda tak kena
pastu asyik teringat
last2 kena beli juga
i hate u kedai-kedai sekalian!!!



Thursday, 7 March 2013

pening pasal veil.

haritu kan kite da cite2 pasal baju nikah
kemain ag cite pasal baju nikah
g jumpa tailor nye belum lagi

sebenarmye minggu lepas da nak g jumpa tailor
tapi ada je halangan
campur ngan takut2 nak jumpa
sebab takut mahalll
nanti saya pengsan kat  situ sebab dengar harga die acane?

so hari ni mari kita bercerita pasal veil pula
saya kan selalu nak advance
survey pasal veil ni memang da lamaa sangat
kalau boleh nak buat custom made sekali ngan selendang
untuk nikah je la
hari resepsi sila sewa semua benda

kalau tengok veil2 tu terus rasa macam nak tempah
tapi tak de keberanian
walhal untuk buat tuhh sampai bulan 5-6 ni ponn dah penuh orang tempah
bukan ape.. harga die mahal ya amat
harga dalam RM2++ hingga RM3++ ilekk je
saya kan nak bajett semua benda
mane nak cukup duit
kang baju lagi murah dari veill
rasa macam tak berbaloi sangat

so.. hujung minggu ni insyaAllah nak g jumpa tailor
tanya kot2 dia boleh buat veil sekali
ngan harga murah sikit ke
n nak bincang sekali pasal design baju
Ya Allah.. permudahkanlah semua urusanku..aminn


Wednesday, 6 March 2013

The "Merisik"


11 Februari 2012 haritu is like one of the big day for me

Family Incik B akhirnya datang merisik lepas lebih kurang 6 tahun kitorang kaple
Kaple adalah samting yang sangat boring and akhirnya saya melangkah ke satu step yang lebih maju
Saya rasa 'merisik' ni adalah benda besar sebab lepas ni saya tak nak tunang dah
nikah je teross.. demi untuk menjimatkan duit
kalau boleh nikah n majlisnya pon nak buat sesimple yang mungkin
kalau diizinkan family.. kekeke
ye la.. sebenarnya merisik ni pon just ingat nak wat simple2 je tapi da macam tunang
redhaaaaaa.... je la
jadi just consider  saya n incik b dah tunang k walaupun dia tak de cincin tanda
lalalala.. padan muka

balik hari tu adalah agak berserabut sebab apepon x prepare
kecuali apam polka dot yang saya dah tempah untuk bagi kat family incik b
sepatutnya saya tak yah bagi pape
tapi dah jadi kebiasaan family saya
kalau orang dah bagi kitorang jadi segan tak balas balik
jadi marilah kita balas membalas barang-barang ye
kecuali kuih tersebut memang saya tak prepare ape-ape
ingat nak beli kain batik n kain pelikat untuk parents dia tapi masa kat sini siries tak sempat
sepatutnya juga saya nak bagi buah
sebab incik b cakap mak die nak letak semua barang-barang tu atas dulang
ye.. atas dulang
saya agak terkejut sebab ini cuma merisik
rasanya tak perlu dulang-dulang semua
tapi kakak saya cakap.. dah orang nak buat kita kena ikut..
so.. apa yang saya prepare semua adalah barang yang nak diletak atas dulang... 
walaupun tak beli lagi..semua just rancang la
n nasib baik juga tak beli lagi sebab tetibe incik b cakap semua cancel..
die pegang kat tangan je
pastu terus konpius.. buah nak letak tang mana
so..terpaksa ubah plan lagi
eh.. series serabut.. belomm kahwin ag neyh

kebetulan plak
10/2 kezen saya pon bertunang
jadi memang tak sempat nak kemas umah bagi lapang n cantik
masa untuk amek apam polka dot juga jadi pendek..
apam tu saya amek petang tu je dekat maghrib
malam tu plak kemas2 apa yang patut..
phewww... penat okeyh
nak bagi kosong dapur n rumah yang penuhhhhh sangat dengan barang-barang "berharga"
Stressss

eh.. dan tak lupe.. 
malam tu juga la saya g beli semua barang
kain batik.. kain pelikat.. towel.. kek dan laici
semua barang tu letak dalam paper bag je.. senanggg
tak payah nak hias2 bagai..
gile keje last minute

masa balik aritu juga saya dikejutkan dengan berita
bahawasanya kakak dah belikan kain untuk buat pelamin
n yang paling tak leyh blahhh…
makeup pon die dah tempah
free of charge.. jadi layann je la
malam tersebut juga (haishh.. sila la terima bahawa memang saya buat semua benda malam tu)
ok.. malam tu.. saya, kakak ipar n kakak ketiga menDIYkan pelamin tersebut
just a simple one but saya suka
nice sangat
bunga kat tepi pelamin tu kakak sulung yang gubah before saya balik lagi..
semangat betul diorang
kite terima je…

hari kejadian baru papa sibuk angkat perabot letak kat luar umah
sebab nak bagi atas rumah lapang..
kiranya ruang tamu sekarang adalah di porch kereta
haritu baru sibuk nak bentang karpet.. sapu2 semua
haishhh.. memang sangat tak tau nak cakap ape
undescribe

dekat pukul 12 baru gedik2 nk g make up..
sambil beli barang lagiii
lalalalala
bersyukur sesangat sebab incik b delay die punye kedatangan
walaupun rancang datang kol 12, akhirnya die inform untuk datang lepas zohor.
Gumbira2.. sebab memang rasa x sempat sangat
Masa g make up tu saya pesan kat mak andam
“kak.. simple2 je eh”… n die jawab.. “beresssss..” dengan penuh keyakinan
Tapi bila dah habis make up n tengok cermin..
Terasa macam sangat sesuatu
Masa tu redha je
Perasaan bercampur. Nak tergelak, sedih, geram…
Makeup tebal giler
I kan natural beauty.. tetibe make up tebal
Rase macam errrrrkkkk sangat..haha

Alhamdulillah akhirnya majlis berjalan lancar
Walaupun awkward dengan make up tebal

Gua tetap cool aje..
Kekeke
N incik b…. thanx for da cincin


Monday, 18 February 2013

Saya nak kahwin: Baju Nikah

Alhamdulillah raya cina hari tu da selamat merisik atau pon boleyh juga dikata sebagai bertunang sebab nanti memang dah tak de tunang2 dah. Cite merisik nanti je la aku update.. penatt.. tapi nak kena update juga.. kenangan hari tua orang kata..kekeke....

Bila dah merisik ni rase gedik2 nak gi tempah baju kahwin walaupun nak kahwinnya lambat ag..
errr.. x de la lambat pon sebenarnye.. taun ni jugak... tarikh je tak tentu ag.. fuhh fuhh... duit.. sila lah datang.

kalau ikutkan perkiraannya saya kahwin maybe bulan 8 or bulan 9 or bulan 11.. insyaAllah.. kalau tak juga maksudnya tahun depan la tuhh...hee.. yang lain tak de masalah.. duit je yang bermasalah. jadi.. silalah buat gaya kahwin bajet juga. Bukan apa.. lepas kahwin nanti masih banyak benda nak kena pikir dari benda yang cuma sehariii tu jee..

Bercakap pasal baju nikah.. kainnya saya dah beli lama sangat. dalam bulan 9 haritu.. masa ada konferens dekat jogjakarta. Sambil2 melancong ke bandung dapat la beli kain sebarang dua helai. Alhamdulillah sebab dapat harga yang memang puas hati. 8 meter kain satin lembut + 3 meter kain lace + 3 meter kain songket.. dua2 untuk baju saya n incik b.. jumlahnya cuma RM240. murah la kan?? Pliss cakap murah..hehe..

Ok.. mari kita buat kira-kira. Kalau saya memang jadi kahwin bulan 8.. yakni lepas raya.. maknanya.. ada dalam 6 bulan je lagi. n kalau bulan 11 maknanya cuma ada 9 bulan je lagi untuk samting yang sangat besar. duit pon x kumpul ag.. sob2

Jadi, kalau nak tempah baju yang paling singkat pon amek masa 2 bulan untuk samting yang puas hati.. tambah nak beading.. veil.. mestilah masanya dah singkat sangat kan?? so.. mulai sekarang dah kena fikir secara serius design apa yang saya nak. minta2 lah jadi macam baju impian. kalau tak.. nangesssssssssssssss.......

Untuk baju nikah saya ingat just nak samting yang simple iaitu just kurung moden. atas lace... bawah kain satin yang design duyung tapi meleret.. eh?? hehe... pastu dekat kaki kain tu.. kalau cukup kain la.. saya nak biarla ada lace dekat kaki kain.. dekat kaki lengan baju n kaki baju nak letak beading lebat sikit.. biar nampak mewah.. pastu kalau tak serabut laaa... ingat nak dekat lengan baju tu biar ada butang bulat2.. at least 3 supaya ada nampak macam vintage sikit.. chumilll.. eh.. boleh bayangkan tak?? bolehkan je la ye? hehe.. lalalala..  untuk veil.. biarlah samting yang mewah juga.. kalau boleyh.. beads dia nak sama dengan yang dekat baju.. matiilah baju aku mahal nanti... gagagagga.. lariiiiiiiiiiikkkkkkkkkkkkkkkk... kena cari duit... berusaha Atiqah!! demi baju impian mu! heeeeeeee...

p/s: design dia lebih kurang macam ni tapi lain sikit.. gaya mesti lah nak lagi unggul gituuu.
encik b..... nak pinjam duittt..

-kredit untuk minaz boutique-

dan oh ye.. sila abaikan bulan itu.. itu cuma cadangan dari pihak beliau.. kakak saya cakap.. kalau nak senang kenala keje dulu.. sob2.. 

Thursday, 7 February 2013

Malam ni ngajar subjek sains
Takuttt sangat

Takut sebab kena ngajar bab "coordination system"
Sejujurnya tak ingat pon penah blaja bab tu dedulu

Mungkin tak fokus sebab tak minat

Sebenarnya tak brape ada keberanian nak ngajar subjek ni
Tapi ayah die kuatkan semangat aku
Lepas tengok sillabus rasa macam boleh je sebab die kan macam gabung Fizik + Kimia + Bio
Tang Fizik tu rase yakin.. tang kimia boleh blaja balik
Tapi tang bio.. terus angkat bendera putih
ouhh ketahuilah bahawa saya sangat tidak suka bio
Tapi bila buka ni rasa macam senang n boleh ikut
kenapa dulu tak boleh? kenapa? kenapa?
grr... bila masa gua penah blaja bio?? sains masa PMR penah la.. jadi gua assume ianya sama saja
gagagaga

Tapi tetap nebes sebab kita pon baru terkedek2 nak kuasai 
pastu nak kena ngajar orang
dah berapa hari gi ngajar rumah dia aku asyik mngelak subjek sains
Tapi malam ni harus ku tempuhi jua..
Harap2 la adik paham akak ajar ye
Kite diskas k!

Tuesday, 5 February 2013

Sumpah gua segan

Aku segan la
segan sangat
aku kira-kira lagi berapa hari je family encik b nak datang merisik.
Tibe-tibe terase nanti nak buat muka cane kat situ

pastu kan aritu membe aku datang sini
die kol cakap nak jumpa
n asyik tanye pasal raya cina
pastu perli-perli
ceaaayyy
aku buat-buat tak paham je
dalam ati... "sapela yang bocorkan rasie sebab memang aku tak gitau sesape kecuali kawan baik aku sahaja"
n apa yang die tau bukan majlis merisik tapi bertunang
oo maii gosh
kecelaruan apakah ini

ini bukan majlis bertunang
ini cuma majlis merisik yang sangat simple
hanya kaum keluarga rapat je yang datang
and aku tak de nak pakai cantik-cantik dan glamer2 semua
aku cuma pakai sehelai baju kurung biasa
kalau boleh baju dalam lemari tu je aku nak pakai
dalam majlis tu cuma aku diberi cincin
encik b tidak
besela.. nak jimat uolls

jadi.. janganlah expect lebih
ini cuma majlis merisik
kang tetibe hari tu ada suara-suara belakang.
i tak mau
tak mau
make up pon sendirian berhad ok!
agaknye jadi make up macam ni tak??


oo mai gosh
segan-segan-segan
ape la yang jadi nanti
ape pon x prepare
huhuhuhuhu......

Bersenam

amboi.. sejak2 nak kurus ni post asyik benda2 yang menyihatkan je
satu perubahan drastik untuk diri aku yang tak pandai jaga kesihatan ni
bersenam is samting yang aku takkan buat sebenarnye dari aspek pemikiran aku dedulu
bagi aku bersenam just macam jogging and semua benda yang memenatkan
semput tahu??
Tapi sebenarnye dalam tak sedar dedulu aku selalu je bersenam
walaupun aku tak aktif bersukan lepas asyik kena suruh baca bukuuu je
aku still bersenam

contohnye masa kecik2 aku suka pasang cd lagu industan pastu menari keliling rumah
kadang-kadang siap rakam tanpa motif
gilo! pastu cecepat delete balik sebab segan
n then aku ingat lagi akak aku ada beli cd aerobik 
die punye yang ajar tu jepun ke cina ke korea ke aku tak tau
tapi aku tetap excited nk ikut
tiap2 pagi or petang means waktu berkelapangan mesti aku buat
jadi badan aku harus la slim mlim gitu
bila masuk asrama aku langsung tak bersenam dah
sukan ponn idok
tapi asrama jauh ngan kelas
secara tak langsung jadi bersenam la juga
lagipon kat asrama aku tak makan sangat.. 
sebab makanan kat dewan makan is so eyewww
hari2 aku makan magee je.. tak pon sup campbellss.. uu... sedap2
sihat kan?? lalalala
kat matrix pon begitu juga.. asrama atas bukit
kalau turun makan pastu balik asrama terus jadi kurus balik

masa degree lak suka kuar jalan-jalan
n walaupun tak bersenam tapi dulu aku masuk tarian.. dulu la
masa tahun satu
jadi still macam bersenam kan

tapi semalam,, semalam aku bersenam
guna cd aerobik yang aku beli
entah ape2 je step yang aku ikut tuh
sedih sangat ok sebab rasa macam lembap gile nak ikut die nyer step
bukan step susah sangat pon
rasa terhina betol dengan experience aku menari lagu industan sejak kecik hinggalah masuk tarian kat unibersiti tapi sekarang step senang gitu pon tak leyh wat
pastu wat cket tercungapcungap
da tu acane nak kurus??
serender je la jawapnye

tapi dun worry
aku akan ikut gak cd tu walaupun step bersepah
jnji peluh you..
kannn????


Monday, 4 February 2013

Frust

Sekarang ni rasa sedikit ralat dan frust dengan diri sendiri

 Tiap-tiap hari aku akan kuar pukul 7 gerak gi UKM dan balik pukul 6.

Tiap-tiap hari aku tak buat kerja.

Cuma duduk termenung tengok apa yang aku dah tulis untuk thesis aku yang semakin kemuncak tempohnya. da sampai plot klimaks

Sesungguhnya aku tak de hati nak tulis benda alah ni

rasa macam "eeii.. ape ni"

Semangat masa first2 amek master dulu seakan-akan dah hilang

pheww..

Bila baca apa yang dah ditulis rasa macam tak professional langsung

Ayat sangat kebudak-budakan dan tak de unsur saintifik

aku kan budak sains.. kenalah saintifik

dulu.. penyelia dulu la.. penah cakap

"research ni bukan benda main-main"

huuh... aku ingat sampai sekarang ayat tu

ayat pembina dan juga pemusnah bagi diri aku

well.. Atiqah.. buat kerja pliss

Nak cantik? minum air banyak la weyh

Aku adalah sejenis makhluk yang sangat tak suka minum air banyak-banyak
eh sebenarnya bukan tak suka tapi mungkin malas
malas nak gerak g dapur amik air. malas nak angkat botol dan sebagainye
kekekeke.. alasan.. alasan dan alasan lagi..yeaahhhh

jadi haruslah kulit aku menjadi sangat kering
kulit kaki dan tangan aku ni macam tak sanggup jer aku nak tengok.. kering gile ok.. 
terkena kuku sikit abess calar
rekod aku tak minum air ialah satu botol kecik tu boleyh aku abeskan dalam sebulan..
lalalalala
kat bilik aku ni memang aku tak simpan air pon rasenye
kalau ada pon rase geli-geli nak minum sebab air tu da lama sangat
takut masuk kuman kata org.. erk?

tapi sejak dua menjak ni aku paksakan juga minum air
n aku berjaya habiskan 2 botol air 1.5L bersamaan dengan 3 L gituu
uuu.. best2.. bangga jap dengan pencapaian diri sendiri
tapi kat rumah aku still tak minum air sebab malas
kalau kat fakulti ni senang la sikit sebab air tu ada kat sebelah je
tibe-tibe.. eh? da habis..

jadi kulit muka aku pon da ok sikit.. lembap gitu
mungkin sebab kesan sabun susu beras juga.. lalala.. promote lagi.. lagi dan lagi
jadi nak cantik minum la air sebab dalam masa yang sama boleyh tingkatkan metabolisma badan
boleyh buang toksin dalam badan dengan kencing selalu
gagagaga
jadi marilah kita kurus, cantik dan sihat bersama
air putih ok.. bukan air manis
gula is a no no no

hari ni hujan renyai-renyai kat bangi.. campur dengan hidup dalam peti ais sepanjang hari .. tambah pulak dengan minum air banyak = kerap pergi tandas.. ooww yeahhh... nyahhh kau toksin!!

Wednesday, 30 January 2013

Jaga Diri

ini adalah post stress sekali
sekarang ni aku ngah rungsing sangat pasal diri sendiri
macam-macam masalah pon ada
hikhik.. bajet besorr la sangat ko punye masalah kn.. puuuiii

muke aku ni diakui la memang da bertambah ok sejak guna sabun susu beras
lalalala..promote ckett
cumanya parut tu belum nak hilang walaupun da pudar
hmm.. mmg la kn.. gilo nk hilang baru tiga minggu
jadiaku stress sebab lagi seminggu je majlis merisik ala2 bertunang aku tu
baju da beli
baju kurung bese je
ok la dari baju aku yang bese2 aku dop pakai tuhh
tapi bila aku amek gambar ngan baju tuh aku tengok body aku streettt je
x de daya, mutu dan keunggulan langsung
plak tu lengan skang da macam incredible hulk
oiii... berattt naik ag
apo kono eh jang oi...

jadi aku rungsing lagi
parut x hilang..
badan tambah besau
aii... cancel majlis kang..
hehehe

jadi hari ni aku rase daripada aku nampak tak cantik langsung
marilah kita beli alat make up mahal cket bagi nampak cantik cket
idokk la nak termuntah orang tengok aku nanti
hmm.. tengok je la gambau aku upload minggu depan acane
kecewa neyh

and aku pon x paham apahal encik b nak lebey2 dari aku
aku ni beli baju je pon.. tudung pon yang suram2 je aku beli
tapi die tu beli baju ag
pastu menggedik ag nak kasut
ehemm.. sape nak tengok awak eh?
aritu kita artis. orang nk tengok kite je taw
tak de motip la awak neyh!